Svartåsviten

Just nu skriver Christina Erikson på Svartåsviten, en serie i sju delar på vardera tre romaner i varje del. Serien utspelar sig på Svartå herrgård.

Om du var min av Christina Erikson

Om du var min

Svartå, 1782. Sextonåriga Christina har storslagna
ambitioner för herrgården som hennes far håller på
att bygga utanför Örebro. Trots att hon skickas till
Stockholm för att introduceras vid hovet och hitta
en lämplig make, är det för hästarna och murarsonen
Gustaf som hennes hjärta brinner.

Publicerades 28 september 2023.

Lycksalighetens Ö

Lycksalighetens ö

Svartå, 1789. När Christinas bror Marcus går bort efter en tids sjukdom ställs Svartå herrgårds framtid på spel. Utan en manlig arvinge till godset blir vikten på Christinas axlar större än någonsin och kravet om att hitta en make gör sig återigen påmint.

Publicerades 8 maj 2024.

Med längtan efter dig

Med längtan till dig

Kommer hösten 2024.

Kvinnorna på Svartå

Christina Börstelia Tersmeden (1663–1719). Drev Svartå bruk som änka med nio barn innan hon gifte om sig med Jonas Cedercreutz och fick ytterligare tre barn.

Christina Falker (1766–1835). Den första Christina att bo på den nya herrgården. Hon ärver Svartå tillsammans med sin make efter faderns död.

Beata Fock (1826–1858). Barnbarn till Christina. Beata tar över driften av Svartå som mycket ung. Hon gifter sig och får tre barn men avlider endast 32 år gammal.

Henriette Åkerhielm är fosterdotter till Beatas moster och skickas till Svartå för att hjälpa till med barnen efter Beatas död.

Maja Hellberg kommer 1925 till Svartå för att driva pensionat och hushållsskola i herrgården som nu stått tom i många år.

Sigrid Bergfeldt. Den 15 september 1946 anländer Sigrid för första gången med sin dotter Marianne till Svartå herrgård. Sigrid driver en hotellrörelse i Örebro men är intresserad av att ta över Svartå och utveckla rörelsen.

Marianne Franzén. 1966 tar dottern Marianne över efter sin mor. Sida vid sida har hon arbetat med Sigrid ända sedan 1946 och hon kommer att modernisera och renovera Svartå under åren. Hon driver Svartå med kärlek och disciplin och köket är vida känt för sina läckerheter.

Kristin och Louise Franzén som är döttrar till Marianne tar över skötseln av hotell- och konferensverksamheten kring millennieskiftet. 2016 säljer de verksamheten eftersom ingen i familjen vill driva det vidare. Totalt har dessa tre generationer kvinnor drivit Svartå i 70 år.

Christina Erikson. Den 15 september 2021 kliver jag själv för första gången in genom dörrarna till Svartå herrgård. På dagen 75 år efter Mariannes första dag på Svartå. Jag tror att det finns en mening med det.